The 14th Cross-Strait Workshop on Nano Science and Technology, co-organised by the University of Macau (UM) Institute of Applied Physics and Materials Engineering and the Physical Society of Macao, with assistance from the City University of Hong Kong, was recently held at UM. More than 160 scientists and researchers from the United States, Japan, South Korea, Australia, and Singapore, including seven members of the Chinese Academy of Sciences, attended the workshop. The event aimed to increase academic exchange and collaboration among institutions in mainland China, Hong Kong, Macao, and Taiwan in the area of nanoscale science and technology and strengthen UM and Macao’s influence in this field.

逾160位納米專家聚澳大
由澳門大學應用物理及材料工程研究所、澳門物理學會承辦,香港城市大學協辦的「第14屆海峽兩岸四地納米科學與技術研討會」於澳大舉行,吸引眾多海內外專家學者、業界人士參與,當中包括7名中國科學院院士。是次研討會促進了海峽兩岸在納米材料領域上的學術交流,進一步加強大中華地區之間的科研與技術合作,也彰顯澳大和澳門在相關科研領域與日俱增的影響力。

澳門地區首次參與並承辦此研討會,吸引了美國、日本、韓國、澳大利亞、新加坡等多個國家和地區共160多位華人科學家和研究人員參與,是歷屆研討會與會人數最多的一次,標誌著澳大的科研發展獲國際認可。

澳大校長宋永華於開幕式上致辭,並向與會學者介紹澳大近年科研發展的情況。是次研討會以大會報告、專題報告和海報等方式,就納米材料的研究現狀和發展前景等議題,進行了深度探討。與會的7位中國科學院院士對澳大科研的迅速發展表示讚賞,並看好澳大未來科技的發展潛力和拓展空間,肯定了澳門地區加入海峽兩岸納米科技研討會的重要意義。

是次研討會由澳大應用物理及材料工程研究所所長、澳門物理學會創會會長湯子康領銜,該所助理教授、澳門物理學會副會長洪果組織。「海峽兩岸納米科學與技術研討會」是海峽兩岸暨港澳地區的納米科技領域專家及研究人員重要的學術交流平台,在亞洲地區享有盛譽;往年第13屆會議分別在中國內地、香港和台灣輪流舉行。